Portal za salone lepote
Mitovi i istine o kozmetičkim preparatima

Postoje ljudi koji veruju pričama koje kruže o tome kako kozmetika može da ima skoro pa poguban uticaj na čoveka. Da, može, ako nesavesno i namerno bacamo iskorištene proizvode na mesta koja nisu za to predvidjena i time trujemo prirodu, a to nam se pak vrati na drugi način.  Kozmetički preparati se redovno proveravaju i pre nego što uopšte izadju na tržište.

Mit: Proizvodnja kozmetike se ne proverava dovoljno.
Istina: Svaka pojedinačna supstanca koja se koristi za spravljanje bilo kog kozmetičkog preparata ili šminke mora da bude bezbedna. Zakonom je regulisano da tekst na etiketi koje sve supstance sadrži mora biti istinit, kako ne bi doveo u zabludu potrošača. FDA (Food and Drug Administration) je organizacija koja proverava kvalitet hrane, kozmetičkih preparata i lekova. U ovoj oblasti FDA je pravni autoritet. Na primer, ako FDA utvrdi ispitivanjem da proizvod sadrži bilo kakvu otrovnu supstancu ili se ne poklapaju informacije sa etikete sa supstancama u proizvodu, taj proizvod se automatski povlači iz prodaje.

Mit: Kozmetika i proizvodi za ličnu higijenu često sadrže supstance za koje se sumnja da mogu da prouzrokuju rak ili da su izrazito otrovne po čoveka.
Istina: Ni jedno verodostojno istraživanje nije dokazalo da neki kozmetički preparat ili onaj za ličnu higijenu sadrži otrovne supstance ili one koje izazivaju rak. Već godinama unazad se vrši testiranje pre nego se preparat pusti u prodaju. Hemikalije koje izazivaju rak se ne koriste u kozmetici. Činjenica je da je zabeleženo svega par slučajeva povredjivanja uzrokovanih kozmetikom. Kozmetika treba da se koristi odgovorno i prema priloženom uputstvu.

Mit: Preparati za negu kože nemaju nikakvo dejstvo i dobri su koliko i obična voda i sapun.
Istina: Čitava naučna istraživanja i unapredjenja u ovoj oblasti kozmetike su uznapredovala u poslednjih 20 godina. Danas imamo dobru naučnu potporu za ove kozmetičke preparate koji u većini slučajeva sadrže antioksidante, vitamine, polifelon zelenog čaja, hranljiva ulja, kolagen i druge supstance koji zatežu, hrane i hidriraju kožu lica. Istina je da korišćenje preparata za negu lica treba da bude redovno i da nema magičnog efekta posle samo jednog korišćenja.

Komentara: 17
Pročitaj komentare
Komentara (18)
Koreni aromaterapije dosežu u daleku istoriju. Moć aromaterapije je velika i pomaže u uklanjanju stresa.
Komentara (12)
Šta je solarijum, koje su mu prednosti i mane
Komentara (10)
U nedoumici ste kakve su frizure popularne ove sezone? Imamo rešenje za vas
Komentara (3)
Kako je samo divno biti tinejdžer, toliko toga možete da isprobate, toliko stilova, boja, sve vam dobro stoji. Mladost je lepa sama po sebi, ali vam pruža i mogućnost da se ludirate.
Komentara (1)
trajna šminka linija usana.
Komentara (9)
"Mladost je srećna, jer za nju postoji budućnost."-Gogolj. Ako ste u pubertetu, vreme je da se učite zdravim navikama za bezbrižno odrastanje.
Komentara (3)
Glina oduvek ima široku primenu u medicini i kozmetici. Za nju se može reći da na organizam deluje i spolja i iznutra. Unošenjem gline u organizam omogućava se snabdevanje ćelija mineralima, podstiče odbrambeni mehanizam organizma...
Komentara (51)
Šta raditi pre i posle depilacije intimne zone?
Komentara (2)
Glavna funkcija gline pri stavljanju maske je izvlačenje toksina iz kože, čišćenje pora, izvlačenje viška masnoće i odstranjivanje izumrelih slojeva ćelija kože. Za pravljenje maski za lice od gline, uglavnom se koriste zelena ili bela glina.
Komentara (1)
Nudimo vam tri maske za lice koje same možete da napravite u vašem domu. Vrlo su jednostavne i imaju dobar efekat.