Portal u službi ulepšavanja
Mitovi i istine o kozmetičkim preparatima

Postoje ljudi koji veruju pričama koje kruže o tome kako kozmetika može da ima skoro pa poguban uticaj na čoveka. Da, može, ako nesavesno i namerno bacamo iskorištene proizvode na mesta koja nisu za to predvidjena i time trujemo prirodu, a to nam se pak vrati na drugi način.  Kozmetički preparati se redovno proveravaju i pre nego što uopšte izadju na tržište.

Mit: Proizvodnja kozmetike se ne proverava dovoljno.
Istina: Svaka pojedinačna supstanca koja se koristi za spravljanje bilo kog kozmetičkog preparata ili šminke mora da bude bezbedna. Zakonom je regulisano da tekst na etiketi koje sve supstance sadrži mora biti istinit, kako ne bi doveo u zabludu potrošača. FDA (Food and Drug Administration) je organizacija koja proverava kvalitet hrane, kozmetičkih preparata i lekova. U ovoj oblasti FDA je pravni autoritet. Na primer, ako FDA utvrdi ispitivanjem da proizvod sadrži bilo kakvu otrovnu supstancu ili se ne poklapaju informacije sa etikete sa supstancama u proizvodu, taj proizvod se automatski povlači iz prodaje.

Mit: Kozmetika i proizvodi za ličnu higijenu često sadrže supstance za koje se sumnja da mogu da prouzrokuju rak ili da su izrazito otrovne po čoveka.
Istina: Ni jedno verodostojno istraživanje nije dokazalo da neki kozmetički preparat ili onaj za ličnu higijenu sadrži otrovne supstance ili one koje izazivaju rak. Već godinama unazad se vrši testiranje pre nego se preparat pusti u prodaju. Hemikalije koje izazivaju rak se ne koriste u kozmetici. Činjenica je da je zabeleženo svega par slučajeva povredjivanja uzrokovanih kozmetikom. Kozmetika treba da se koristi odgovorno i prema priloženom uputstvu.

Mit: Preparati za negu kože nemaju nikakvo dejstvo i dobri su koliko i obična voda i sapun.
Istina: Čitava naučna istraživanja i unapredjenja u ovoj oblasti kozmetike su uznapredovala u poslednjih 20 godina. Danas imamo dobru naučnu potporu za ove kozmetičke preparate koji u većini slučajeva sadrže antioksidante, vitamine, polifelon zelenog čaja, hranljiva ulja, kolagen i druge supstance koji zatežu, hrane i hidriraju kožu lica. Istina je da korišćenje preparata za negu lica treba da bude redovno i da nema magičnog efekta posle samo jednog korišćenja.

Komentara: 17
Pročitaj komentare
Komentara (3)
Kako je samo divno biti tinejdžer, toliko toga možete da isprobate, toliko stilova, boja, sve vam dobro stoji. Mladost je lepa sama po sebi, ali vam pruža i mogućnost da se ludirate.
Komentara (9)
Žene uglavnom menjaju frizuru ili boju kose kada žele da naprave velike promene u životu i kada im je potrebno novo i potpuno samopouzdanje...
Komentara (53)
Kako do savrsenog tena uz bezbedno sunčanje
Komentara (6)
Nokti su ogledalo zdravlja našeg organizma. na šta bismo trebali da obratimo pažnju pri promenama na noktima
Komentara (0)
Zima ima svoje čari, ali i svoje mane. Zaboravite na ispucane usne, suvu kožu ruku i zaštitite kosu. Ukoliko želite da se spasite ispucanih usana, peta, osećaja suve kože, kao i da ostanete lepe i kada dodju topliji dani, pročitajte naše savete:
Komentara (2)
Da li ste se ikad zapitali sta nokti mogu da kazu o vama ili osobi koju ste upoznali?
Komentara (10)
U nedoumici ste kakve su frizure popularne ove sezone? Imamo rešenje za vas
Komentara (1)
Nudimo vam tri maske za lice koje same možete da napravite u vašem domu. Vrlo su jednostavne i imaju dobar efekat.
Komentara (5)
Ukoliko želite da se oslobodite tetovaže, bilo zbog loših kontura ili drugih nuspojava, postoje dva načina za to.