Portal za salone lepote
Našminkajte se prema tipu kože

Drage moje,znate i same koliko je važna uloga šminke i kozmetike u životu svake od nas.Čak i ako se ubrajate u malobrojne pripadnice lepšeg pola koje ne preferiraju šminkanje i cene prirodnu lepotu,susrele ste se sa prilikama u kojima vam je toliko  značilo da budete doterane i perfektno našminkane.Sve želimo da budemo lepe i dopadljive, što sebi, što dragim nam pripadnicima muškog pola. Dobra šminka i make-up trikovi su nešto kao čarobnjak, ne samo da ce prekriti vaše nedostatke i učiniti ih neprimetnim, već će najlepše stvari na vašem licu staviti u prvi plan.

Možda bi bilo najbolje prepustiti se u u ruke profesionalca koji će od nase lepote izvući maksimum,ali isto tako možemo i same da se igramo. Naučiti nešto o make up trikovima i kakva čuda prave male tubice,bočice I olovčice, ne samo da je korisno,već i zabavno.

Pa uputimo se u avanturu, zvanu šminkanje…

Ten

Nega lica je jedan od najbitnijih uslova za šminkanje i blistav, čist ten je nešto što treba da bude primarno u šminkanju jedne dame. Zato kremice, tonici, maskice…ne štedite ih!

Lep ten i dobro uradjena podloga, koja deluje glatko i ne odudara od prirodne boje vašeg tena, prvi je korak ka licu koje izgleda kao sa naslovnice.
Postoje cetiri osnovne formule podloge:

 • na bazi ulja
 • na bazi vode
 • bez ulja i
 • bez vode.

Podloga na bazi ulja idealna je za suvu kožu, dok su prozvodi na bazi vode namenjeni svim tipovima kože. Podloge bez ulja preporučuje se osobama sa masnom kožom,a proizvodi bez vode izrazito su dugotrajni i najčešće se koriste za tešku pozorišnu sminku.

U zavisnosti od teksture, podloge se dele na :

 • Tonirane kreme - predstavljaju mešavinu podloge i kreme za lice, kao stvorene su za mladu i čistu kožu i efekat prirodnog makeup-a. Njihova upotreba preporučuje se leti, kada samo želite da izjednačite ili usavršite ten.
   
 • Tečne - tečne podloge su najpopularnije na tržištu, jer se lako nanose i ižgledaju prirodno. prilagodjene su svakom tipu kože, osim suvom. 
   
 • Kremaste - preporučuju se suvoj i zreloj koži. guste su, bogate i neguju kožu. Za njihovo nanočenje preporučuje se vlažni kozmetički sundjerčić.
   
 • Penaste podloge - su prikladne za suvu kožu. 
   
 • Kompaktne podloge - vrlo su praktične jer već sadrže puder, odlične su za sve tipove kože, osim suve.
   
 • Podloge u stiku - podloge u stiku su teške strukture , koje su najprikladnije za oštećenu kožu, kožu sa ožiljcima ili sa mrljama. 

 Kada izaberete podlogu koja vam najviše prija, vrlo je važno da ne zaboravite da odredite i njenu nijansu, koja bi trebala da se idealno poklapa sa prirodnom bojom vašeg tena.
Prlikom izbora nijanse, obratite pažnju da svetlost bude dnevna i probajte više nijansi najsličnijih boji vaše kože.Prava nijansa je ona koju kad stavite na vašu kožu izgleda kao da je nestala.
Podlogu zatim nanosite na obavezno očišćenu i nahranjenu kožu.

Ako želite da pojačate efekat i da vaše lice ukrasi jača šminka, razmislite o koriscenju pudera u prahu koji se nanosi preko podloge i fiksira make-up. Od pudera u prahu lice će vam biti baršunasto i neće sijati. Isto tako, žene sa masnom kožom znaju koliko je važan, jer baš on sa lica uklanja višak masnoće i pokriva svaki nesklad u boji kože. Puder u prahu je i odlična osnova za bolje nanošenje i dugotrajnost ostale šminke.

Obratite pažnju da puder u prahu ne odudara od boje podloge, a da biste izbegli mogućnost greške dobra ideja je da se odlucite za transparentni puder.

Ako ste srećnica sa tamnijim tenom, sebi možete dozvoliti i korišćenje popularnog bronzera.

Svaku podlogu nanosite prstima, osim kamene. Toplota vaših jagodica podstaći će tečnu osnovu pudera, pa ćete ga naneti ravnomernije, izgledaće prirodnije i duže će se zadržati na koži.

Korektori se nanose ispod podloge da bi se popravila boja kože,a odlični su i za toniranje crvenila ili oživljavanja boje kože. Za korektorom posegnite i u slučaju da imate problema sa aknama i nečistom kožom i on će uspešno prikriti vaše nedostatke.

Sada je vaš ten spreman da zablista! Samo napred! 

Komentara: 6
Pročitaj komentare
Komentara (22)
Nadogradnja večtačkih trepavica i efekat lepih i gustih trepavica
Komentara (5)
Ukoliko želite da se oslobodite tetovaže, bilo zbog loših kontura ili drugih nuspojava, postoje dva načina za to.
Komentara (6)
Kako biste trebali na najbolji način da održavate nadogradjene trepavice
Komentara (3)
Glina oduvek ima široku primenu u medicini i kozmetici. Za nju se može reći da na organizam deluje i spolja i iznutra. Unošenjem gline u organizam omogućava se snabdevanje ćelija mineralima, podstiče odbrambeni mehanizam organizma...
Komentara (17)
Kozmetički preparati mogu imati jako negativni uticaj na ekologiju ako se nesavesno uništavaju, sa druge strane nije dokazano da imaju loše dejstvo na čoveka.
Komentara (1)
Galerija frizura sa pletenicama
Komentara (1)
trajna šminka linija usana.
Komentara (51)
Šta raditi pre i posle depilacije intimne zone?
Komentara (24)
Koji sve metodi uklanjanja neželjenih dlačica postoje
Komentara (3)
Tako mala, a tako moćna-maskara. Nekada je samo ona potrebna.