Svi saloni lepote na jednom mestu
Na šta ukazuju promene na noktima?

Mnogi ljudi pri upoznavanju obraćaju pažnju na nokte, pogotovo žene.
To nije slučajno, ako uzmemo u obzir da se po izgledu noktiju može zaključiti temperament i zdravlje osobe.
Izgrickani i neuredni nokti nikako nisu privlačni, a najčešće se vezuju za nervozne osobe, mada to nije presudno.
Da li ste znali da se grickanje noktiju, pri ustanovljavanju da se radi o nervozi kod čoveka naziva onimophagia.

Nokti se nalaze na gornjem delu prstiju ruku i nogu i njihova glavna uloga je da štite nervne završetke na vrhovima prstiju. Nokti na nogama su po pravilu deblji. 

Negovani, zdravi i lepo oblikovani nokti danas znače da se osoba brine o sebi i da obraća pažnju na svoje zdravlje i izgled. 
Postoje spoljašnji i unutrašnji uticaji na izgled noktiju kada vasi nokti vise nemaju zadovoljavajuću jačinu, gipkost, boju ili oblik.

Pre svega da objasnimo strukturu nokta. Sastoji se od korena nokta, nokatne ploče(ispod koje se nalazi ležište nokta koje je prožeto nervnim završecima i krvnim sudovima) i kožice nokta koja služi kao štit korena nokta, ne dozvoljavajući mikroorganizmima da prodru do korena, čime bi moglo doći do infekcije. Te s toga, nemojte seći zanoktice, već ih potiskujte. Ne zanemarujte promene na noktima! Upravo zbog toga što je nokatna ploča providna rožnata tvorevina, prožeta krvnim sudovima, možete videti da li vam je zdrav organizam. Da li je to promena boje nokta, oblika, pojavljivanje brazdi, tački, isušeni nokti koji lako pucaju i listaju se, ne zanemarujte, već obavite pregled kod doktora.

Spektar mogućih bolesti je velik, od nedostatka vitamina, gvoždja, pa sve do oboljenja bubrega, tiroidne žlezde, pa čak i bolesti srca.

Predstavićemo vam spisak mogućih bolesti i disbalansa u organizmu ako je došlo do promena na noktima:

 • Ovalni oblik i bleda boja noktiju znak su nedostatka gvoždja.
   
 • Bele pege i tačke ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se nivo cinka, proteina ili drugog deficitarnog nutritijenta u ogranizamu poveća normalnom ishranom.
   
 • Žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom i(ili) hroničnim bronhitisom, a ne moraju, kao što se često misli, da budu posledica gljivične infekcije


   
 • Manjak vitamina B12 vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva i tamnih noktiju.
   
 • Prilično debeli nokti su sumnja na vaskularnu degeneraciju ili promene tiroidne žlezde
   
 • Nedostatak vitamina A i B12 uzrokuje tamniju osnovu nokta, dok se, istovremeno, njegovi krajevi iskrivljuju.
   
 • Široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonalnog disbalansa u organizmu. -Manjak prijateljskih bakterija (laktobacila) u telu može da prouzrokuje porast broja gljivica ispod i okolo nokta
   
 • Gljivične infekcije od kojih su onihomikoze najčešće (čine preko 50% svih oboljenja noktiju), prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.
   
 • Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanoktice.
   
 • Suvi nokti, listanje, lomljivost, horizontalne i vertikalne brazde i(ili) konkavan oblik na krajevima upozoravaju na nedostatak gvožđa, cinka, proteina i(ili) vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Takođe, savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suv nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se seče.


   
 • Vertikalne linije su znak nedostatka gvožđa i proteina, dok horizontalne linije upozoravaju na izloženost emocionalnom i fizičkom stresu.
   
 • Bakterijske infekcije koje su posledica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.
   
 • Lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, bubrezima i cirkulacijom , ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.
   
 • Izrazito beli nokti mogu da ukažu na obolelu jetru, a jarko crveni na bolest srca. -Sivo-crna “prebojenost” nokta, uvek je siguran znak postojanja malignog melanoma.
   
 • Izrazito tvrdi i distrofični nokti prate oboljenja bubrega.
   
 • Nedostatak gvožđa može da izazove pojavu noktiju konkavnog izgleda i(ili) vertikalne brazde.
   
 • Crvena koža oko ploče nokta ukazuje na moguć poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.
   
 • Bakterijske infekcije koje su posledica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.
   
 • Bradavice i tumori (benigni i maligni) koji se formiraju oko i ispod noktiju su posledica ozbiljnih poremećaja u funkciji vitalnih organa.

Pravilna ishrana,dobre navike i redovne posete manikiru mogu vam garantovati perfektan izgled noktiju.

Komentara: 6
Pročitaj komentare
Komentara (3)
Tako mala, a tako moćna-maskara. Nekada je samo ona potrebna.
Komentara (5)
Kako da skinete nadogradjene trepavice uz pomoc specijalnih skidaca za nadogradjene trepavice.
Komentara (1)
Nudimo vam tri maske za lice koje same možete da napravite u vašem domu. Vrlo su jednostavne i imaju dobar efekat.
Komentara (9)
Žene uglavnom menjaju frizuru ili boju kose kada žele da naprave velike promene u životu i kada im je potrebno novo i potpuno samopouzdanje...
Komentara (14)
Muška depilacija ne treba da bude ništa neobično već prvenstveno treba da se smatra kao estetski i higijenski postupak za negu tela muškaraca.
Komentara (0)
Sigurno vam se desilo da nestrpljivo očekujete neki datum, bilo to novogodišnja noć, rođendan, prvi dejt... Precrtavanje dana na kalendaru, ona pozitivna nervozica, razmišljanje šta da obučem, kako da se našminkam.
Komentara (15)
Trajna šminka je savremeni i skoro bezbolan oblik polutrajne tetovaže. Rodila se iz prave tetovaže gde igla tačkasto probija kožu.
Komentara (6)
Alge koje se koriste u kozmetičkoj industriji uglavnom se beru i sakupljaju u okeanskim i morskim dubinama. Naučnici svakog dana otkrivaju neke nove aktivne materije u molekulima algi, koji se sintetišu samo u njima
Komentara (6)
U nedoumici ste u izboru pravog pudera? imamo rešenje za vas.
Komentara (2)
Glavna funkcija gline pri stavljanju maske je izvlačenje toksina iz kože, čišćenje pora, izvlačenje viška masnoće i odstranjivanje izumrelih slojeva ćelija kože. Za pravljenje maski za lice od gline, uglavnom se koriste zelena ili bela glina.